vrijdag, september 08, 2006

Brandweer ontruimt hotel met sms


De Amsterdamse brandweer heeft dinsdagavond een proef met het nieuwe cell-broadcasting systeem uitgevoerd. Dit werd in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken gedaan. Ze willen onderzoeken welke mogelijkheden het nieuwe cell-broadcasting systeem heeft.

Om 18.30 kregen de proefpersonen een bericht op hun gsm dat er zogenaamd een vreemd pakketje in het gebouw was gevonden en werd iedereen verzocht zo spoedig mogelijk het gebouw te verlaten. De bezoekers van het hotel waren van tevoren op de hoogte gesteld van de proef waardoor er geen sprake was van paniek.

Er is veel belangstelling voor de test. Er zijn speciaal vertegenwoordigers uit de VS en EU overgekomen om het verloop van de proef te volgen. De overheid doet vaker proeven met cell broadcasting. Zo voerde Rijkswaterstaat in april dit jaar een test uit met gesproken verkeerswaarschuwingen via cell broadcasting.

Cell broadcasting is een techniek die het mogelijk maakt radiografische tekstberichten te versturen. Een cell broadcastbericht wordt via een zendmast voor mobiele telefonie uitgezonden. Om deze cell broadcastberichten te ontvangen, moet je je telefoon éénmalig op het juiste kanaal instellen, moet je je in een bepaald gebied bevinden en je telefoon aan hebben staan. Nieuw hieraan is dat de berichtjes niet naar telefoonnummers gaan, maar naar bepaalde gebieden. Bovendien werkt het ook als het telefoonverkeer uitvalt.

Een nadeel is dat er nu ook sms berichten worden verstuurd waarbij gsm-bezitters naar een website met kwaadaardige software worden gelokt (verklaart McAfee). Een soort virussen voor je telefoon. Doordat dit soort dingen steeds vaker voorkomen en zich steeds verder ontwikkelen zullen mensen steeds minder graag sms berichten ontvangen van vreemde afzenders.

Ik denk dat dit cell broadcasting systeem in de toekomst zeker gebruikt gaat worden, maar ook de virussen voor je gsm zullen steeds vaker voorkomen. Cell broadcasting systeem is zeker een handig middel om een grote groep mensen te bereiken als het om belangrijke zaken gaat. Alleen naar verloop van tijd zullen ook de virussen steeds vaker opspelen en zullen er virusbestrijders voor de telefoon ontwikkeld moeten worden.

1 Comments:

Blogger mara said...

Ik vraag me af in hoeverre smssen werkt in noodsituaties...Volgens is er een grote groep mensen die niet altijd direct zijn inkomende berichten leest? het kan natuurlijk wel een goede aanvulling zijn, maar als dat virussen op mobiele telefoons in de hand werkt...is de meerwaarde dan wel groot genoeg?

8:01 p.m.  

Een reactie posten

<< Home