zondag, september 24, 2006

Wiki-studieboeken voor ontwikkelingslanden


Studieboeken zijn duur! Zelfs studenten in westerse landen vinden dat al. Laat staan dat je wilt studeren in een ontwikkelingsland. Studieboeken zijn erg belangrijk om informatie over te brengen. Nu zijn er speciaal voor ontwikkelingslanden wel goedkope studieboeken, maar toch is dat voor hun nog veel te duur.

Rick Watson, een deskundige op het gebied van open source software, het global textbook project opgericht. 80 Wetenschappers uit verschillende landen gaan samen online studieboeken samenstellen in de vorm van wiki's. Het doel is om 1000 gratis studieboeken online beschikbaar te maken voor deze landen. Daarnaast zullen ze ook op cd-rom en dvd verkrijgbaar zijn.

Natuurlijk moeten er ook de faciliteiten zijn om dit te bekijken. Daarvoor stellen ze geld beschikbaar om bijvoorbeeld verbindingen te creeren of om computers aan te schaffen.

Een goed initatief maar zal dit project straks niet overschaduwd worden door google. Google heeft zoveel meer capaciteit en mogelijkheden, daar kunnen die 1000 boeken nooit tegenop. Daarnaast kost het natuurlijk ook nog veel manuren om die boeken als wiki's samen te stellen, terwijl google ze alleen hoeft te scannen. Heeft dit project niet veel meer kans van slagen als ze gaan samenwerken met google en het global textbook project zich vooral richt op de facilitering?