maandag, januari 08, 2007

Geen kopieerbeveiliging meer op audio cd's

De EMI Music Group is gestopt met het toepassen van kopieerbeveiligingen op nieuwe cd-releases. Dat betekent dat geen enkele platenmaatschappij op dit moment cd's uitbrengt die beveiligd zijn tegen het maken van digitale kopieën. Dat melden het internationale vakblad 'Billboard' en de NVPI, de Nederlandse brancheorganisatie van de entertainmentindustrie.

Platenmaatschappijen gebruikten de kopieerbeveiligingen op cd's om illegale verspreiding van de muziekopnamen - met name via het internet - tegen te gaan. Ze wilden het ook onmogelijk maken om illegale kopieën van cd's te maken. Nu is echter duidelijk geworden dat de kosten niet opwegen tegen de resultaten. Bovendien konden de beveiligde schijfjes in sommige apparaten niet worden afgespeeld.

Sony BMG moest in 2005 miljoenen cd's terugroepen wegens een omstreden kopieerbeveiliging. Doordat software zich automatisch installeerde op computers, konden virusschrijvers misbruik maken van zwakke plekken in de kopieerbeveiliging en controle krijgen over de computer.

Ik vind het wel goed dat de beveiliging er afgehaald wordt. Ik heb wel eens een cd gekocht die niet eens af te spelen was in de computer. Als ik een cd koop wil ik dat gewoon in elke cdspeler kunnen afspelen...Het kopieren is toch heel moeilijk tegen te gaan, omdat het juist een sport wordt om de beveiliging te kunnen kraken.