vrijdag, januari 05, 2007

Terugblik 2006Alweer een nieuw jaar en dus is het tijd om even terug te blikken op het jaar 2006. In deze eerste terugblik; de best bezochte sites.

Google en startpagina staan natuurlijk bovenaan, logisch. Interessanter zijn natuurlijk de nieuwkomers. Zo is wikipedia van de 45ste naar de 10de plaats verhuist. Dit is een hoge stiijging maar was wel te verwachten. Ook in de media werd steeds meer gepraat over wikipedia.

Nog een opvallende nieuwe binnenkomer is web-log.nl. Deze is gestegen van plaats 105 naar plaats 18 op de lijst. Dit is een enorme stijging. Webloggen is momenteel erg populair. Vraag mij af of hij in 2007 zal gaan stijgen of gaan dalen.

Startkabel.nl (21), Ilse.nl (38), Staatsloterij.nl (35) en Planet.nl (22) weten hun top 20 positie van vorig jaar niet vast te houden. Met uitzondering van Staatsloterij.nl geldt voor de andere websites dat deze dalende trend ook al in 2005 te zien was. Verder dalen Msn.nl, Speurders.nl, Ebay.nl, Anwb.nl en Ns.nl in 2006. Met uitzondering van Ns.nl hebben de sites gemeen dat zij in een zeer concurrerend segment actief zijn waarin meestal één of meerdere sterke alternatieven voorhanden zijn.

Buiten de top 20 zijn ook een aantal opvallende verschuivingen en trends waarneembaar. Hyves.nl komt van buiten de top 200 nu binnen op plaats 56. Digid.nl, het digitale loket van de Nederlandse overheid, is inmiddels één van de top 100 websites van Nederland. Dit geldt ook voor Gmail.com en Elsevier.nl. Andere groeiers zijn websites waar consumenten digitale foto's kunnen laten ontwikkelen (Hema.nl, Kodakgallery.nl, Kruidvat.nl).